Obeležen dan astronomije u „Zmaju“
By ekspres On 20 Mar, 2015 At 06:41 PM | Categorized As Hronika, Servis, Sve | With 0 Comments

dan-astronomije-zmaj-kovin-1Poslednji dan zime, 20. mart, u kovinskoj „Zmajevoj“ školi bio je svojevrsni dan astronomije.

Kao što je u medijima najavljivano, delimično pomračenje Sunca dočekano je spremno. Učenici su u školskom dvorištu imali priliku da na bezbedan način posmatraju ovu prirodnu pojavu.

Sunčev disk je projektovan na hartiju korišćenjem malog durbina i stativa tako da je bilo moguće kolektivno posmatranje. Posve neočekivano, a na dečju radost, u vreme posmatranja začuo se uobičajeni zvuk aviona na redovnoj trasi sletanja na surčinski aerodrom.

Sticajem srećnih okolnosti, njegov prelet bio je upravo takav da je silueta putničkog aviona prešla deo Sunčevog diska koji nije bio zaklonjen Mesecom.

dan-astronomije-zmaj-kovin-2Potom je usledio, već tradicionalni, Eratostenov eksperiment. Kako je škola član međunarodnog projekta Open Discovery Space, koji ima za cilj da podstakne deljenje, prihvatanje, korišćenje i prenamenu postojećih baza obrazovnih sadržaja, merenjem dužine senke određen je obim Zemlje.

Ove godine škola saradnik koja je na istoj geografskoj širini i koja je činila drugu tačku merenja, bila je šabačka osnovna škola „Nikolaj Velimirović“.

Dejan Kreculj

About -

comment closed