Tropska vrelina i avgustovski sneg
By admin On 23 Jul, 2009 At 09:28 PM | Categorized As Bilo jednom u Kovinu, Društvo, Kovinologija, Najčitanije, Sve, Tradicija | With 0 Comments

Nezvanične beleške o vremenu u kovinskom kraju
plaza-rajStari Kovinci su govorili da su vrela letnja vremena počela godine 1900. kada je ovdašnja gospoda prestala da ide sa ostalima Litijom o prazniku Hrama, do „Vodice“, već su sedela u hladu i pila pivo „sa leda.“ E, sad, možda je to razlog pretoplog vremena i za letnje dane, a možda i nije, ko zna…

Dani i noći tropske, komarci, cvrčci koji se čuju od ponoći do izlaska Sunca i vreme ognjenih svetaca, oduvek su bili obeležja kraja jula i početka avgusta. Vreme je to kada se tražila i traži „debela“ ladovina, a prosečne vrednosti koje pokazuje termometar decenijama slične – između 32 i 38 stepeni.

Astronomski smo na početku druge polovine leta. Metereolozi kažu da do kraja ovog godišnjeg doba ima još mesec dana. A šta je ostalo zapisano u beleškama metereologa, metereologa amatera, u dnevnicima, kalendarima i letopisima, možda će vas zanimati, pa zato o tome i pišemo.
-Velika provala oblaka je oštetila nepožnjevenu pšenicu i druge useve, a 1.jula 1907. temperatura je dostigla 40,2 stepena.
Te godine, juli je bio čudan: Kiša, letnja obilna, neretko provala oblaka i oluja. Zabeleženo je 20 kišnih dana, a ostalih 11 dana i noći bili su tropski sa temeraturama od 35 do 40 stepeni. U mnogim kalendarima domaćini su zapisali, pored onih uobičajenih zapisa poput „Ruža je ostala steona“, „Ceca se oždrebila“, „Ceo mesec ovce, preko dana slabo pasu, još od 9 sati polegnu u ladovinu“.

Neki su bili skloni da poveruju predznacima o tome kakva će biti godina i zapisima o predskazivanju vremena što ih objavljuju večiti kalendari. Tako se verovalo da „Ako od Sabora Sv. arhangela Gavrila do Preobraženja bude lepo i toplo vreme, te godine će biti dobro vino“, „Ako padne kiša na Sv. arhangela Gavrila, a u avgustu bude više kiše, u oktobru će vino biti „tanje“, „Kakav će biti avgust s početka, takav će biti do kraja“, „Ako mravi krajem jula i početkom avgusta prave velike gomile iznad mravinjaka, zima će biti jaka i snežna“.

Pa sad ne morate da verujete, ali prošle godine je na Sv Iliju grmelo, a narod veruje da ako se to desi „Kvariće se orasi, žir i pšenica, a sledeća godina biće gradobitna, sa olujama i kišom koja će doneti bujice i poplave“. Da li je tako ili ne…
Naučnici tvrde da svake sekunde na Zamlji sevne 1.800 munja i udare isto topliko gromova. Narod kaže da „U selima gde na kućama ima „Čuvarkuće“, grom retko udara“.
Kad je kiša pokvarila slavu
-Kovinsku slavu, godine 1932, pokvarila je kiša. Pred slavu bilo je toplo, preko 35 stepeni, a onda na sam dan je počela kiša, hladna. Kiša je padala za videla, prvog i drugog dana, dok su noći bile duboko vedre sa zvezdama koje su se videle ko da su malane“.
-Godine 1879, 3. avgusta, zabeleženo je u Kovinu veliko nevreme koje je nanelo velike štete vinogradima i svim usevima, posebno kukuruzu koji je morao da se seče i suši kao seno da bi ostao kao hrana za stoku. Temperatura je danima pre ovog nevremena bila preko 39 stepeni, da bi posle njega pala za 10 stepeni.

-Godine 1934, na dan 7. avgusta, posle naleta jakog vetra koji je doneo provalu oblaka i gradonosne oblake, kiša je padala pet sati, a grad u nekoliko naleta, po 10 minuta , opustošio njive u Blizanicama, vinograde na Crvenki i Kamenu, a u Srpskoj ulici zgradama naneo velike štete na krovovima.

-Sva naselja uz levu obalu Dunava od Zemuna do Dubovca, nastradala su 8.avgusta 1921. godine od nevremena i grada. Temperatura između 7. i 8. avgusta te godine bila je preko 40 stepeni, zapisali u apoteci „Kod Nikolića“.
-Na dan Gospojinskih poklada, godine 1912. u večernjim časovima, posle kratkog olujnog vetra, temperatura je pala sa 32 na ispod 20 stepeni.

Leta uvek „kako im se hoće“
Da je vreme krajem jula i početkom avgusta bilo čudno ceo prošli vek i tako nastavilo i u ovom, govore mnogi podaci. Za kraj ipak da pomenemo jednu belešku koja to potvrđuje, a zanimljiva je, jer je zapisano da su 1918. godine jak vetar, provala oblaka, veliki broj udara groma i grad, (pogodio je skoro istim intenzitetom potese od Crvenke do Gornje šume ali samo u uskom pojasu sa jedne i druge obale Crne Bare) obeležili dva datuma – 25.jul i 14.avgust.
Grom je udario u vedenicu Katinke Teodorović 25.jula i naneo velike štete,a 14. avgusta. grom je udario u veliku vrbu koja je pala na tek popravljenu zgradu iste te vodenice. Tog 14.avgusta 1918., tokom noći je zahladilo, a kroz kapi kiše su promicale i pahuljice snega…

Na slici: plaža Raj Gaj
Lućijan Bogdanov

About -

comment closed