I Bavanište u Programu podrške društvenim inicijativama kompanije Vetroelektrane Balkana
By ekspres On 23 Jul, 2015 At 01:10 PM | Categorized As Društvo, Sve, Vas izbor | With 0 Comments

vetroelektrane-balkanaBeograd, 23. jul 2015. – Kompanija Vetroelektrane Balkana (WEBG) odlučila je da od ove godine u svoj Program podrške društvenim inicijativama uključi i selo Bavanište. Ovaj tradicionalni program sprovodi se u saradnji sa Mesnim zajednicama (MZ) Mramorak, Dolovo i Vladimirovac, u cilju podrške lokalnom ekonomskom i društvenom napretku. Sve odabrane projekte sprovode brojna udruženja građana i organizacija u ovim mestima.

Uprkos uticaju ekonomske krize, ukupan budžet za realizaciju Programa podrške društvenim inicijativama u 2015. godini iznosi 24.000 evra. Ovogodišnji budžet podeljen je na četiri lokalne zajednice: Vladimirovac – 10.000 evra, Dolovo – 6.000 evra, Mramorak – 5.000 evra i od ove godine Bavanište – 3.000 evra. Ukupno će biti podržano 33 različita projekta iz oblasti kulture, obrazovanja, brige o starim licima, bezbednosti u saobraćaju, obnovljivih izvora energije, tradicionalne, zabavne i dečije manifestacije, kao i mali projekti infrastrukturnog unapređenja.

CWS i WEBG su 2013. uveli Program podrške društvenim inicijativama preko koga se finansiraju aktivnosti u tri mesne zajednice obuhvaćene projektom izgradnje vetroparka “Čibuk 1” – Mramorak, Dolovo i Vladimirovac. Od 2015. godine uključuje se i selo Bavanište kao četvrta zajednica koja će biti uključena u program. Ovim Programom ustanovljen je godišnji budžet za lokalne inicijative koji će biti podeljen na četiri dela proporcionalna u skladu sa očekivanim uticajem koji će projekat “Čibuk 1” imati na svaku od ove četiri lokalne zajednice tokom godine.

CWS i WEBG do sada su udruženjima građana donirali više od 55.000 evra od kojih je 2013. godine realizovano projekata u vrednosti od 10.000 evra, u 2014. godini 21.000 evra, dok je vrednost projekata koji će biti realizovani ove godine čak 24.000 evra.

WEBG Program podrške društvenim inicijativama se kontinuirano menja i unapređuje kako bi se pravovremeno odgovorilo na potrebe i komentare prikupljene od lokalnih zajednica.

Continental Wind u Srbiji posluje od 2009. godine. Ova kompanija namerava da realizuje investiciju u razvoj vetroparka “Čibuk 1” u opštini Kovin, sa mogućnošću proširenja u narednim godinama. Vrednost investicije je procenjena na oko 300 miliona evra, što ovaj projekat čini jednim od najvažnijih iz oblasti obnovljivih izvora energije. Kompanija je prisutna u više zemalja centralne i jugoistočne Evrope, kao i u Australiji, a mogu se pohvaliti da su izgradili najveći vetropark u Evropi: 600 MW Fantanele, Rumunija.

About -

comment closed