Aktuelnosti iz “Desankine”, “Zmajeve” i “Đurine” škole
By ekspres On 7 Sep, 2015 At 01:00 PM | Categorized As Kovinologija, Sa svih strana, Sve | With 0 Comments

DesankinicuvariprirodeUčenici drugog razreda OŠ ,,Desanka Maksimović“ iz Kovina, zajedno sa učiteljicama Natašom Buljugić i Snežanom Lomigora, održali su 2. septembra tematski izlet, čas Čuvara prirode na obali Dunava.

Saznanje o Dunavu, najznačajnijoj plovnoj reci u Evropi, drugoj po veličini, bila je prva lekcija za radoznale đake. Videli su i ušće reke Morave u Dunav.

Nizale su se zatim lekcije o rečnom saobraćaju, u kojem se ne parkira nego sidri. Gledali su đaci svojim očima taj saobraćaj i mahali drugim čamcima i brodovima, kapetanima i ribarima.

Među ove lekcije, s lakoćom su stale i one o galebovima, čapljama, kormoranima, jer ni oni ovde nisu predstavljali reči i fotografije u udžbenicima, nego putnike na istoj reci.

A šta su sve ,,Desankini“ čuvari prirode naučili na ovom izletu, pokazali su ispunjavajući svoje sveske pisanim sastavom o Dunavu. Na red je došlo i crtanje. Nije nedostajalo ni igre, odbojci su se radovali i dečaci i devojčice.

Nastava u prirodi jedan je od važnih oblika učenja van učionice. Koliko su đaci željni sticanja znanja u svetu oko sebe, pokazalo je i njihovo jednoglasno i gromoglasno opredeljenje da će se Dunavu vratiti opet.

S ovog izleta, osim sjaja u očima, učenicima se u pamćenje urezao pogled na lepi, plavi Dunav.

Snežana Lomigora

oszmajkovinNarodna poslovica kaže: sreća se radom stiče. Prva subota ove školske godine za učenike kovinske „Zmajeve“ škole bila je radna, a rezultati dečjeg rada razlog su za sreću.

Svi učenici, od najmlađih do završnog razreda okupili su se da zajedničkim radom na početku nove školske godine urede sportski teren, popularni stadion malih sportova i školsko dvorište.

Mnogo trave i raznog rastinja koje se proširilo po tribinama marljivim radom dece i roditelja koji su se pridružili i pomogli, brzo je vratilo uredan izgled, kao što takvom mestu dolikuje.

Prestankom vrućina, eto opet divnog prostora za fizičke aktivnosti i sport na otvorenom vrednih Zmajevaca.

Dejan Kreculj

Bazar knjiga u OŠ “Đura Jakšić”

bazarknjigaU Osnovnoj školi “Đura Jakšić” radna subota obeležena je Bazarom knjiga, koji već drugu godinu okuplja učenike viših razreda i njihovu literaturu, i uvek omiljenim sportskim susretima za mlađe.

Za obe aktivnosti odziv učenika je bio izuzetan – bazarci su razmenili pročitane romane, časopise i stripove, našli na štandu škole udžbenike koji im nedostaju, poklonili dragim drugarima odabrana izdanja, a sportisti su kroz igru negovali zdrav takmičarski duh i drugarstvo, te je ukupna organizacija imala za rezultat nasmejana lišca, što je i bio cilj.

Marija Mihajlov

About -

comment closed